Proč užívat probiotika

Bootstrap Themes

Starejme se o svoje střeva

Životní styl, konzumované látky a vlivy okolí mohou ovlivnit zdravé zažívání, které je klíčovým faktorem ovilvňujícím správné fungování lidského těla. Antibiotika, pesticidy, konzervace, nesprávné stravování, stres, alkohol, kouření...to vše se sčítá a narušuje přirozenou bakteriální rovnováhu v našich střevech, která je pro fungování našeho těla naprosto stěžejní.

Nesprávné fungování střev může vést k mnohým více či méně závažným onemocněním.

 

Věděli jste že:

80% imunitního systému
se náchází ve střevech

Střeva řídí reakci
organismu na infekci

Vyplavují
z těla toxiny

Zdravá střeva pozitivně
ovlivňují duševní zdraví

 

Jak to funguje?

Součástí každého lidského střevního traktu jsou "hodné" a "zlé" mikroorganismy, které jsou v určité rovnováze. Hodné mikroorganismy udržují pořádek ve střevech, zajišťují správné fungování imunity a další.

Při řadě nežádoucích stavů (špatné stravovací návyky, nemoc, infekce, průjmy či zvracení) je rovnováha narušena a hodné mikroorganismy jsou ze střeva těmi zlými vytlačovány.

Aby naše tělo fungovalo správně, je třeba střevní rovnováhu obnovit, tzn. znovu střevo osídlit hodnými mikroorganismy, které pak nedovolí těm špatným se množit a způsobovat problémy v trávicím ústrojí. K tomu nám slouží probiotika.

Kdy užívat probiotika

Probiotika můžete užívat preventivně i jako doplněk k léčbě. Sama neléčí, ale jsou obecně považována za vhodný doplněk stravy například při následujících obtížích:

  • při poruchách imunity
  • při a po užívání antibiotik
  • během těhotenství a kojení
  • při průjmu či zácpě
  • při boji s nadváhou či obezitou
  • při kožních onemocněních (ekzém, akné, vyrážka)
  • při špatné funkci jater, žlučníku či slinivky břišní
  • při onemocnění cukrovkou
  • při zánětlivých a autoimunitních onemocněních střev (Ulcerózní kolitida, Crohnova choroba a jiné)
  • při syndromu dráždivého tračníku (IBS)
  • při kvasinkových infekcích v ústní dutině (soor), pochvě apod.
  • při alergiích a různých intolerancích (na laktózu)

SLOVNÍČEK POJMŮ

Pojem "mikrobiom" označuje soubor všech mikroorganismů v našich střevech. Jedná se o soubor zdraví prospěšných (hodných) ale i patogenních (zlých) mikrobů, které nás v případě rovnováhy posilují ve zdraví, v případě nerovnováhy (dysmikrobie) naopak naše zdraví oslabují až ohrožují. K posilování zdravých mikrobiomů slouží probiotika a podporují:

  • rozkládání komplexních sacharidů
  • sílu a odolnost imunitního systému
  • zdraví a čistotu pleti
  • pomáhá játrům zbavovat naše tělo nečistot
  • tvorbu vitamínů, minerálů a mastných kyselin
  • tvorbu hormonů ovlivňujících náladu nebo kvalitu spánku

Probiotika jsou mikroorganismy žijící v lidském těle, zejména na stěnách tlustého střeva. Jejich přítomnost je důležitá z mnoha důvodů. Tím hlavním je fakt, že pomáhají rozkládat přijatou potravu a získávat z ní cenné živiny. Dále pak udržují patogenní bakterie v únosném množství, čímž ovlivňují náš imunitní systém, zažívání a psychiku. Význam probiotik je opačný než v případě antibiotik. Antibiotika likvidují bakterie způsobující infekci, ale i ostatní bakterie, které napomáhají tvorbě prospěšné střevní mikroflóry.

Jedná se o nestravitelné cukry, které projdou trávicí soustavou až do střev a tvoří potravu pro "hodné bakterie" (probiotika). Prebiotika vytváří probiotikům vhodné podmínky pro růst, množení a zakládání nových kolonií. Nejvhodnějším prebiotikem je inulin, který se nachází například v jablkách, banánu, cibuli, česneku, luštěninách či kořenu čekanky. Prebiotika se dají pořídit jako doplňek stravy, ale nejlepší je získávání přirozenou cestou ze stravy.

Pokud zkombinujeme prebiotika a probiotika dohromady, vznikne synbiotikum.

Zpět do obchodu